Seyfi ustanın çalıştığı ortam ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru : Fiziksel risk etmenlerinden gürültü ve titreşimin etkin olduğu bir maden işletmesinde çalışan Seyfi usta patlatma ve kaya saplaması için delik delme işlerini 6 senedir sürekli yapan sertifikalı bir operatördür. Sürekli olarak yapılan dozimetre gürültü ölçüm sonuçlarından, çalışma ortamının, günlük maruziyet düzeyi genellikle 84 dB(A) elde edilmiştir. Ayrıca, Seyfi ustanın tavan delik delmelerinde hem tüm vücut hem de el-kol titreşimine maruz kaldığı tespit edilmiştir. Titreşim ölçerle yapılan ölçümlerde günlük maruziyet değeri, tüm vücut için 1,5 m/s2, el-kol için ise 2,6 m/s2 yi aştığı tespit edilmiştir.

Seyfi ustanın çalıştığı ortam ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

- Mekanik titreşime maruz kalan Seyfi ustayı soğuktan ve nemden koruyacak giysi sağlanmalıdır.

- Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre en düşük maruziyet eylem değeri aşılmıştır.

- Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre el-kol için maruziyet eylem, tüm vücut için maruziyet sınır değeri aşılmıştır.

Cevap : - Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğü’ne göre Seyfi ustanın çalışma ortamı, titreşim için herhangi bir meslek hastalığına sebep olmamakta fakat gürültü için meslek hastalığı kapsamındadır.